Lekriket gör sällskapsspel

Artikeln och foto: Jan Sundström Mittmedia

Lekriket i Engesberg

 

...."Han registrerade varumärket Lekriket och 2010 tog han steget fullt ut och satte igång med sin firma. - Det krävs mycket mod att följa sin dröm, men det ät det värt."

Somarteater i Engesberg - Gefle Dagblad

I strålande sol, men med mörka moln vid horisonten, kom en storpublik till teaterpremiären vid Engesbergs herrgård. Det är fjärde året i följd som det spelas sommarteater där.

 

På scenen står Engesbergs teaterförening. Minuterna innan föreställning rådde en energisk spänning i ensemblen, som består av allt från rutinerade skådespelare till nybörjare.

 

Daniel Hallbygård, som spelar boxaren Manne, tillhör den sistnämnda gruppen. Under fredagens genrep skådespelade han inför publik för första gången.

Fotograf: Leif Jäderberg

Träteknikern och formgivaren Daniel Hallbygård har drivit projektet från start och verkade mer än nöjd med vad eleverna åstadkommit.

 

– Jag ville ha ett kreativt projekt som gav eleverna både kunskap och självkänsla. Det finns lättare båtar att bygga men

jag ville inte göra det för enkelt för dem. Man måste våga utmana sig själv för att upptäcka att man kan, säger han.

 

Läs hela artikeln här

Artikeln skriven av Anna Höglund GD

- Jag har alltid varit intresserad av historia och stockbåtar är speciella. De är ursprungliga farkoster, säger Daniel. 

 

Han tittade på flera träd innan han bestämde sig. I juli 1998 fälldes tallen som nu är Sara II. Verktygen han använts sig av har funnits sedan vikingatiden.

- Det är omöjligt att säga hur många timmar jag lagt ner på henne. Det har blivit minst 15 timmar i veckan och mer när jag har haft semester, säger Daniel.

 

Läs hela artikeln här

Eva Asp - Chef på Gävle konstcentcentrum
inviger välbesökt utställning.

Napparfågeln är tillverkad i furu, asp och textil. Den tilltalar dig som vill se mer färg i konsten och en och annan som minns eller saknar en barndom och den som är just ett -    barn.

Döpt efter rektorn

Båten har fått namn efter Polhemsskolans rektor, Birgitta Pettersson.

– Det var ganska självklart att ekan skulle heta Birgitta. Rektorn har fart och flyt så namnet passar, säger Daniel Hallbygård.

 

Fått mersmak

Och båtbyggandet har gett mersmak. Flera elever tänker söka in på byggprogrammet.

 

 

Läs hela artikeln här

Fotograf: Leif Jäderberg

Artikeln skriven av Veronica von Fielitz.

Nyfikenhet och förväntan blandas i rummet på Staffansgården där barnen från Solrosen och Maskrosen samlats. Fyra elever från Polhemsskolan väntar utanför med de leksaker som de byggt av bland annat gamla skrivbord. Tio elever har varit engagerade.

 

De har med sig en sjö, en kyrka, en moské, två olika hus och ett parkeringshus och kan därmed bygga upp ett litet samhälle på golvet. Leksakerna är tänkta för inomhusbruk.

 

Läs hela artikeln här

Fotograf: Annakarin Björnström

Artikeln skriven av Linda Berglund i GD​